TÜRK KAHVESİ



TÜRK KAHVESİ


GEREKLİ MALZEMELER

Türk Kahvesi
Cezve
Isıtıcı
İçme suyu
Şeker (isteğe bağlı)
Karıştırıcı çubuk

DEMLENME SÜRESİ

3-4 dakika

SORULARINIZ MI VAR?

Bizimle iletişime geçin >

Türk Kahvesinin Tarihi

“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.” sözünün ilginç hikâyesi:

Bu söz, yaygın bir rivayete göre; Üsküdarlı bir kahve satıcısının, Rum gemi kaptanına kahve ikram etmesiyle başlar. Aradan 40 yıl geçer ve Üsküdarlı kahveci, savaşta esir düşer. Kahveciyi tanıyan Rum kaptan, kendisine 40 yıl önce kahve ikram eden adamı unutmaz ve ona yardım eder.

Kahve Osmanlı’ya nasıl geldi?

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiştir. Türkler tarafından bulunan yeni bir hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek “Türk kahvesi” adını almıştır. İlk olarak Tahtakale’de açılan ve bütün şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk, kahveyle tanışmıştır. Türk kahvesinin yanında muhakkak bir bardak su ile reçel ya da lokum ikram edilirdi. Kahveden önce içilen su ile ağızdaki yemek tadı temizlenir, kahvenin tadı daha iyi alınırdı. O yıllarda şeker henüz olmadığı için sade pişirilen kahveleri tatlandırmak amacıyla kahve yanında lokum ya da kaşıkla reçel yenirdi. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlanmıştır. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içilmiş ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram edilmiştir. Kısa sürede gerek İstanbul’a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar, gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk kahvesinin lezzeti ve şöhreti, önce Avrupa’ya, oradan da bütün dünyaya yayılmıştır.

Öğütme Derecesi

Eğer imkânınız ve vaktiniz varsa kahveyi çekirdek olarak alıp pişirmeden önce öğütmenizi tavsiye ederiz. Çünkü kahve, saklama koşulları her ne kadar önemli olsa da öğütüldükten sonra aromasını ve tazeliğini daha çabuk kaybeder. Yeni kavrulmuş ve pişirilmeden önce öğütülmüş bir kahvenin lezzeti de köpüğü de çok daha başarılı sonuçlar verecektir. Kahvenizi evde öğütebilmeniz için el değirmenlerini kullanabilirsiniz. Bunlar aynı zamanda öğütme makinelerine göre daha uygun fiyatlıdır ve ayarlanabilir öğütme derecelerine sahiptir.
Image

Nasıl Yapılır?

Türk kahvesinin yöreden yöreye değişen farklı pişirme teknikleri vardır bunlardan ikisini sizinle paylaşalım.

1. Kahveyi Suya Karıştırmadan Pişirme

Bu yöntemde, türk kahvesini pişirmek için aşağıdaki yöntemin 4’üncü adımını atlıyoruz. Geri kalan adımları aynı şekilde uyguluyoruz. Su kahve ve şeker, pişme aşamasında birbirine karışacaktır.

2. Kahveyi Suya Karıştırarak Pişirme

1. Adım: 1 fincan suyu tercihen bakır bir cezveye boşaltalım.
Image

Ocak üstüne koymadan önce ölçülerek cezveye konulan suyun soğuk veya ılık olması gerektiği çok tartışılan bir konudur ancak hiçbiri için yanlış veya doğru denemez çünkü kahve yetiştiği yere bağlı olarak veya kullanılan yöresine bağlı olarak içinde çok farklı aromalar barındırır. Başta konulan suyun ısısı kahveden hangi lezzeti veya aromayı almak istediğinize göre de değişebilir, acı (bitter) veya hafif (soft) içme isteğinize göre de değişebilir. Türk Kahvesi yarışmalarında başta ölçülerek konulan suyun 60 santigrat derecede yapıldığı bile görülmüştür. Kısacası bu tamamen bir lezzet tercihidir ve en doğrusu kendi damak zevkinize göre bunu belirleyebilmenizdir.

2. Adım: 1 tepeleme tatlı kaşığı türk kahvesini cezveye dökelim.
Image

3. Adım: Az şekerli için yarım kesme şeker, orta şekerli için 1 kesme şeker, şekerli türk kahvesi için 2 kesme şeker atalım.
Image

4. Adım: Tercihen tahta bir kaşıkla hafifçe karıştıralım.
Image

5. Adım: Artık cezveyi ateşin üzerine koyabiliriz.
Image

Türk kahvenizi Ocak üstünde yapıyorsanız eğer ateşi harlamak yerine kısık veya orta ateşte yapmanızı tavsiye ederiz. Yüksek ateşte kahvenizden acı tatlar çıkması daha olasıdır.

6. Adım: Cezvenin içerisindeki karışım kaynayıp köpürmeye başladığı zaman, cezveyi ateşin üzerinden alalım.
Image

Ateşte pişen kahvenin köpürme aşaması taşma diye de adlandırılır. İki yöntemde de ilk taşım olduktan sonra kahvenin sadece köpüğü bardağa veya bardaklara servis edilir ve 2. taşım için tekrar ateş üzerine konulabilir. Türk kahvenizi bol köpüklü seviyorsanız çift taşım sizin için en uygun seçenek olacaktır.

7. Adım: Servis sırasında türk kahvesinin yanına konulan suyun iki ayrı kullanımı olduğu söylenir. Bunlardan ilki kahveyi içmeden önce suyu ağızda çalkalayarak ağzı nötralize etmek ve dolayısıyla kahvenin tadını daha iyi alabilmek için. İkincisi ise gelen misafirin aç mı tok mu olduğunu anlayabilmek için.
Image

Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılırmış bu yöntem. Eğer misafir toksa önce kahveyi sonra suyu veya tam tersi aç ise önce suyu sonra kahveyi içermiş. Bu sayede ev sahibi aç olup olmadığını sormadan anlayıp yemek hazırlayıp sofraya da davet edebiliyormuş.

Afiyet olsun.

KAHVELERE GÖZ ATIN